Sluiten

Categorieën

Filters
    Woensdag 25 Maart 2024

    Mensen kijken en lezen veel beter

    In en om Stadskasteel Zaltbommel wemelt het van de verhalen. Zowel over het prachtige 16e-eeuwse pand als over de markante bouwer ervan: legeraanvoerder Maarten van Rossum. Ook over de stad en de streek zijn kronieken in overvloed – van de prehistorie tot nu. Al deze verhalen vinden bezoekers sinds kort in een deels vernieuwd museum, mét SDB-vitrines.

     

    Roland Gieles is al vijf jaar conservator bij Stadskasteel Zaltbommel. Hij is verantwoordelijk voor de collectie, het inhoudelijke programma en de tentoonstelling. De herinrichting van het museum hoort daar ook bij. “Het onderkomen was gedateerd en de presentatie was ongeorganiseerd”, aldus Roland. “En dat terwijl de geschiedenis zó rijk is dat we er een prachtige tijdlijn van kunnen maken. Daar zijn we dus voor gegaan. De benedenverdieping is nu klaar.”

     

     

     

     

    Betere aansluiting

    Mammoeten, Kelten, Romeinen, Franken, Geldersen en de Nederlanders van vandaag: ze komen sinds de rigoureuze verbouwing in chronologische volgorde voorbij, met alle hoogtepunten uitgelicht. “Hiermee sluiten we veel beter aan op de tegenwoordige tijd en verwachtingen van ons publiek”, legt Roland uit. “Het zijn toch vaak dagtoeristen die een bezoek aan ons museum brengen.”

     

     

    “Het museum ziet er duizend keer beter uit”

     

    “Bij de herinrichting horen natuurlijk ook nieuwe vitrinekasten”, vervolgt de conservator. “We wilden graag enkele standaard tafelvitrines en maatwerk wandvitrines – van een paar meter lang en hoog, en met volledige glazen legplaten. Via het internet kwam ik uit bij SDB, waarna ik snel overtuigd raakte. Vooral door de mooie lijst referenties, met onder andere een vergelijkbare klus in Delft.”

     

     

    Tevreden

    Inmiddels draait het museum weer op volle toeren en kijkt Roland tevreden terug op onze samenwerking. “Het contact was vanaf het begin prettig. SDB is realistisch, denkt goed mee en schakelt snel. Ik hoefde nooit lang te wachten op actie of een reactie. Ook ben ik erg te spreken over het eindresultaat: het museum ziet er duizend keer beter uit. Zeker het contrast tussen de oude architectuur en het moderne interieur is zeer geslaagd. Op naar de bovenverdieping!”

     

    “Ik merk zelfs dat het effect heeft op onze bezoekers – om wie het allemaal te doen was”, besluit Roland. “Mensen kijken en lezen veel beter. Zo komt onze pronkstukken, waaronder een bijbel uit de 15e eeuw, nu pas echt tot z’n recht. In een nieuwe vitrine, op een nieuwe console. Prachtig!”

     

    Nieuws en inspiratie